ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Kraljevic i prosjak

Edward i Tom se rađaju istoga dana. Kraljević je željeno dijete i svi mu se vesele jer ce biti novi kralj, ali Tom je došao na svijet neželjen uz oca pijanaca i siromasan. Nekoliko godina kasnije, Tom upoznaje kraljevica.
Edwarda privlači život prosjaka slobodno djeca igra bez pratnje i sloboda i oni se mijenjaju za odjeću. Bili su veoma slični tako da čak ni najbliži nisu primjetili razliku. Tom u dvorcu pokušava glumiti kraljevića ali mu ne uspijeva, pa su svi mislili da je poludio. Istovremeno Edward prolazi sve ono što je nekada prolazio Tom. Često dobiva batine i nailazi na probleme. Sprijateljio se s bivšim zatvorenikom Milesom koji ga je zavolio i štitio od skitnica . Edwardje uporno
ponavljao da je on kraljević no nitko mu nije vjerovao, pa čak niti Miles. Provodeći život među siromašnim ljudima shvatio je njihove probleme i uvidio nehumanost koja se nad njim provodila, zahvaljujući okrutnoj vladavini njegova oca Henrika VIII. Edward saznaje za to i dolazi na dan krunidbe, koju želi spriječiti. Uz pomoć Toma dokazuje da je on pravi kralj. Milesa imenuju grofom, a Toma njegovog štićenikom. Za vrijeme svog kratkog vladanja kralj Edward je promijenio zakone i vladao na dobrobit svoga naroda.

Knjizevni rod:epika
Knjizevna vrsta:pustolovni roman

Tema: Doživljaji kraljevića i prosjaka u zamijenjenim ulogama.
Ideja ili pouka:mozes biti bogat ali neznaci da si sretan ili dobro se dobrim vraca
Mjesto radnje: London
Vrijeme radnje: 16.stoljeće
Osobine likova:
Kraljević: hrabar, dobar i nadaren dječak koji ne podnosi nepravdu, htio je vidjeti kako je biti prosjak

Prosjak:
siromašan dječak iz Londona, snalažljiv i spretan, dobar, pametan

Moje mišljenje: Knjiga je zanimljiva i uzbudljiva. Zato jer govori o plemenitosti jednoga dječaka koji je ponudio da i drugi dječak osjeti raskoš. MARK TWAIN

Mark Twain rođen je 1835g. U mjestu stancetu  Floridi u saveznoj državi Missouri. Pravo ime mu je bilo Samuel Langhone Clemen.Napisao je mnoga djela koja se ubrajaju u najduhovitije a najpoznatija djela su mu: Kraljević i prosjak, Doživljaji Toma Sawyera, Pustolovine Hucklebberyja Finna i Život na Missisipiju.Umro je 1910.

Broj komentara: 11: